torek, 20. julij 2010

Zgodovina Gorice


Spoštovani sovaščani !

Naj ta klicaj pomeni prošnjo, željo, da vsi skupaj omogočimo, da zvemo o naši lepi Gorici čim več S tem mislim, na zgodovino. Neumno bi bilo določati trenutek kdaj se začne zgodovina. Včerajšnji dan bi lahko poimenovali kot del najnovejše zgodovine. Pomeni, da boste pri tem sodelovali samo tisti, ki imajo možnost pristopa do interneta in so vešči ravnanja z računalnikom? Ne, naj bodo neke vrste centri kjer

bi se zbiral ves material, ki bi ga potem objavili na internetu. V družinah so člani v različnih starostnih obdobjih, Zato bo prav gotovo tisti, ki je najstarejši in ima dober spomin pravi zaklad podatkov, ki si jih potem po dogovoru zapišete in mi pošljete.

Krog se bo potem iz družine razširil na sosede, kjer ponovimo postopek. Kaj pa naj zapišemo – vse! Tudi kakšne anekdote.

V tej zgodovini bo naj opisan tako posameznik, družina, hiša (lokacija t.j. kje se je nahajala, da jo lahko vnesemo v zemljevid Gorice) in celoten razvoj Gorice.

Ceste, elektrika, zgodovina današnjega izvira, vodovod, družbeni objekti, društva (ohranjene knjige po katerih je mogoče ugotoviti prebivalce in njihove funkcije v vasi,

primerjava stroškov oz. izdatkov), kulturno življenje na vasi (igre, Borova gostuvanja...) obrtniki, opisi skupnih del, zgodovina pokopališč, kmetijstvo, začetki delavstva, šege in navade ob praznikih, padli v 1. svetovni vojni, padli v 2. svetovni vojni, vaščani, ki so s svojim delom in znanjem ustvarjali napredek Gorice. Dodajte tudi tisto, ki ni tu zapisano, pa mislite, da je pomembno.

Krona vsega pa bi bile nepoškodovane fotografije, katere bi z dovoljenjem lastnikov bile uporabljene.

Kaj bi pomenilo to delo. Vsekakor zadoščenje, da lahko spomine starejših Goričancev , ki še živijo (in želim, da bi še mnogo let) ohranimo, s pomočjo mlajših, ki bi upoštevali za Gorico klicaj na začetku.

K sodelovanju ste vabljeni vsi Goričanci,


Feri


Franc Lanjšček Feri


Pišite mi na e - pošto: gorpuc@gmail.com


Zgodovina Gorice povezava


Zlato pravilo bi bilo, da si preberete, kar o Gorici že obstaja, tako, da se nebi podvajali. Kaj pa do sedaj ni zapisano pa je še kako zanimivo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar